maanantai 24. syyskuuta 2012

Täi tervassa vaiko tervan juontia?

Poltimme paikallisen kotiseutuyhdistyksen kanssa kesällä tervahaudan ja piti kokeilla miten hautaterva kävisi saippuaan. Ensimmäinen kokeilu meni kerrassaan mynkään. Uskalsin Saara Kuhan kirjan innoittamana laittaa seokseen melkein 100 g tervaa (rasvoja oli 550 g) ja seos juoksettui aivan täysin. Rasvat ja muu seos erottuivat toisistaan vaikka miten sekoitin. Pöljä kun olin, lisäsin koko tervasatsin kerralla. Olisi pitänyt lisäillä vähän kerrallaan. Mutta kun halusin mahdollisimman tervaista saippuaa... Koko seos meni siis kovettumisen jälkeen roskikseen. Oli takapihalla jäähtymässä eikä kelvannut edes harakoille. Olisikohan niin, että aito hautaterva on sen verran "tuhdimpaa", että pienempi määrä riittää?

No, toisella yrityksellä jo melkein onnistuin. Vähensin tervan määrän noin 20 grammaan ja lisäilin sen seokseen pienempinä erinä. Rasvoja oli edelleen 550 g. Massa vaikutti todella hienolta ja tasaiselta ja siitä tuli ihanan ruskean väristä. Sekoittelin mahdollisimman pitkään niin ettei homma ainakaan siitä jäisi kiinni. Mutta kun kaadoin massan muottiin, rasvat ja muut aineet alkoivat taas erottua toisistaan. Meinasi mennä hermo. Jätin kuitenkin seoksen kovettumaan ja päätin katsoa mitä tulee. Onneksi jätin, koska lopputulos oli melko OK. Saippuan pinta oli tosi rasvainen ja jotenkin sekoittumattoman näköinen, mutta kun sen leikkasi pois niin sisus oli ihan kohtuuhyvää tavaraa. Jonkinlaisia värimuutoksia saippuassa tosin näkyy. 

Tässä melkein onnistuneen tervasaippuan ohje kokonaisuudessaan:
Kookosrasvaa 275 g
Rypsiöljyä 160 g
Oliiviöljyä 115 g
Lipeää 85 g
Vettä 170 g
Tervaa n. 20 g  (ja vieläkin vähempi siis olisi varmaan riittänyt)Kun saippuasta tuli pintojen leikkuun jälkeen niin paljon hukkatavaraa, päätin hyödyntää senkin. Mielessä oli jossain näkemäni "pesupallot". Muotoilin hukkapalat palloiksi ja huovutin niiden ympärille sukkahousun kärkiosan sisällä vaaleaa huovutusvillaa. En huovuttanut kovin tiukkaan, huopuneehan tuo käytettäessä. Lopuksi pujotin virkkuukoukun avulla pallojen läpi pakkausnarut niin voipi vaikka ripustaa pesupallot saunan seinälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti