torstai 11. maaliskuuta 2010

Kauppakori kahvipaketeista

Ryhdyin viime syksynä keräämään talteen tyhjiä kahvipakettaja tarkoituksena saada niistä aikaan joku kori tai kassi tms. Työpaikan ruokalasta sainkin aika nopsaan riittävän määrän pusseja kasaan. Tein jo syksyllä kaksi koria ja nyt taas oli aikaa paneutua asiaan.

Tähän työhön käytin yhteensä 78 tyhjää Kulta Katriina pussia. Tosin pussit oli avattu leikkaamalla ja joka pussin yläosasta puuttui näin ollen n. 2 cm palanen. Eli jos tekee korin kokonaisista pusseista niin muutama vähemmän varmaan riittää. Aluksi availin pussit huolella ja pyyhin sisäpinnat kostealla rievulla puhtaaksi kahvimuruista. Sen jälkeen silitin pakettaja yhteen nurjat puolet vastakkain. En ole koskaan kokeillut pussien ompelemista yhteen, kun ompelukoneeni on superhuono ja minusta se ompelujälki ei näytä kivalta valmiissa työssä. Mutta ehkä sitäkin vielä joskus tulee kokeiltua.


Silitin pusseista noin 2 m pitkiä levyjä, yhteen levyyn meni aina 13 kahvipussia. Silityksen jälkeen siistin saksilla levyjen reunat ja leikkasin sitten aina 4 suikaletta yhdestä levystä. Se onnistuu helposti kun ensin taittaa levyn puoliksi ja sitten vielä puoliksi ja leikkaa taitosta pitkin. Tässä työssä tosin helpottaisi huomattavasti jos olisi joku iso leikkuri tai vaikka sopiva paikka jossa siivut voisi leikata mattoveitsellä. Lopuksi taitoin leikatut siivut vielä kahtia, eli lopullisessa siivussa on siis kahvipaketti nelinkertaisena.

Korin tekoon kävin hakemassa apua kirjastosta. Lainasin muutamia tuohityökirjoja ja niissä olikin hyviä ohjeita. Olen käyttänyt korien teossa vinopalttinan ohjetta, minusta on helpompi kun koko korin saa tehtyä alkuristikosta eikä tarvitse erikseen lisäillä kerrosten väliin renkaaksi liitettyjä siivuja. Tosin vinopalttinassa siivujen pitää olla aika paljon pidempiä jotta niitä saa pujoteltua myös reunoille ja pohjaan.
Koska minulla oli tarkoituksena tehdä neliön muotoinen kori, tein alkuristikoksi neliön. Kiinnitin ensin kymmenen siivua vierekkäin pöytään kiinni maalarinteipillä. Sen jälkeen pujottelin kymmenen siivua toisin päin ristikoksi ja vahvistelin taas ristikkoa maalarinteipillä. Maalarinteippi on hyvä apuväline koska se pysyy hyvin kiinni kahvipussin pinnassa, mutta on kuitenkin helppo irrottaa eikä jätä jälkiä. Alkuristikon sivun kooksi tuli n. 32 cm. Vinoplattinassa alkuristikon koko ei siis ole sama kuin pohjan koko, vaan valmiin työn pohjasta tulee pienempi.
Alkuristikosta rupesin sitten "nostamaan" reunoja, aloittaen aina alkuristikon sivun keskeltä. Korin kulmat tulevat siis alkuristikon sivujen keskikohtiin. Maalarinteippi on oleellinen avustaja myös tässä vaiheessa, muuten koria on hankala saada pysymään kasassa. Kun olin saanut reunat sopivan korkuisiksi, päättelin ne taittamalla siivuja vuorotellen ulospäin ja pujottelemalla korin reunoihin ja pohjaan.Korin kantokahvan tein erikseen neljästä
suikaleesta, jotka sitten päättelin korin reunoihin ja pohjaan. Kahvan sisälle laitoin punomisvaiheessa muoviputkea, jotta siitä tuli hyvin käteen sopiva ja tukeva. Ja sitten kori olikin valmis:)
Lopuksi vielä kuvat jo syksyllä tekemistäni koreista. On aina mukava kun voi tehdä jotain sellaisesta tavarasta joka muuten päätyisi roskikskeen. Vaikka on nämä sen verran työläitä että ihan joka päivä ei viitsi kyhätä.


3 kommenttia:

 1. Hienoja :). Itse sain aikaiseksi vain kasan suikaleita... :D.

  VastaaPoista
 2. Onpas hienoja! Tuo viiminen on varmasti hyvä kauppareissuila. Tai saunareissula. :o)

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Ompa hieno laukku! Itse haluaisin tehdä vastaavan lehtikoriksi, ehkä hieman isomman kokoisena. Muutama kohta ohjeissa jäi mietityttämään- en viitsi aloittaa työtä ennen kuin olen varma mitä lähden tekemään, ettei mene kahvipaketit pilalle :)

  Eli voisitko tarkentaa tuota kahvipakettien silittämistä nurjat puolet yhteen? En ymmärrä mitä tarkoitat sillä? Onko tuo eka kuva tästä työvaiheesta: eli silität kahvipaketit reunoista yhteen? Jääkö siihen joku sauma silloin nurjalle puolelle (eli ei näy kuvassa) vai silitätkö vain niin että laitat kahvipakettien reunoja osittain toistensa päälle ja tarttuvat yhteen? Näyttääpäs paremmalta silitettyinä kuin ommeltuina!

  Toinen asia mitä en ymmärtänyt on, että kerrot leikkaavasi 2m levystä 4 suikaletta. Tämän jälkeen kerrot taittavasi kunkin suikaleen keskeltä. Tällöinhän kyseessä on paksuudeltaan kaksinkertainen suikale eikä nelinkertainen?

  Kiitos jos jaksat vastailla!

  VastaaPoista