torstai 12. elokuuta 2010

Betonia ja pitsiä

Nämä betonihommatkin on näköjään vallan koukuttavia. Näin Kuopion asuntomessuilla pitsien avulla koristeltuja betonivateja ja heti piti päästä kokeilemaan. Ja tietenkin googlen kuvahaulla löytyi taas mukavia ideoita, tosin suomenkielellä yllättävän vähän. Eikun hakemaan kaupasta 25 kg säkki sementtiä. Hiekkana käytin kivituhkaa, jota on meillä rakennustyömaalla iso kasa maalampökaivon porauksen jäljiltä. Kivituhka on mukavan harmaan väristä, tosin aika pienirakeista. Osaan töistä laitoin kivituhkan lisäksi isorakeisempaa hiekkaa, aika vasta näyttää mikä vaikutus raekoolla on työn kestävyyteen. Sopivia pitsejä sain muutamalla eurolla kirppikseltä. Kamera oli valitettavasti reissussa niin en saanut kaikista työvaiheista otettua kuvia, mutta lopputuloksista sentään.















Ensimmäiset työt tein vanhan pesuvadin, metallilautasen, rikkinäisen frisbeen ja tarjottimen avulla. Mosaiikkilaattojen teosta opin sen verran, että lainasin lankomieheltä sekoittimen niin ei tarvinnut käsin betonimassaa sekoitella. Jos tekee isompia määriä esim. laattoja niin betonimylly olisi kyllä oiva kapsitus olemassa, oma meni keväällä rikki. Voitelin alustat ja niiden päälle laittamani pitsit ruokaöljyllä niin että ne olisi helpompi irrottaa. Lisäksi tein kokeiluja raparperin lehdillä suoraan tasaiselle alustalle. Yritin laittaa betonimassaa niin paksulti että työt kestäisivät, tosin päältäpäin oli vaikea arvioida onko massaa tarpeeksi. Isompiin ja paksumpiin töihin laitoin myös rautalankaa tai kanaverkkoa vahvikkeeksi. Lopuksi peittelin työt muovilla, että eivät kuivu liian nopeasti. Ei olisi millään malttanut odottaa töiden kuivumista, mutta pari päivää sinnittelin:)















Pitsien ja lehtien irrottaminen töistä onnistui ihan OK. Ainostaan raparperin lehtiruodit oli hankala irrottaa, mutta nekin varmaan saa kaivettua pois kunhan vähän kuivuvat. Toisella kerralla en enää edes laittanut öljyä ja hyvinhän nuo silti irtosivat. Raparperilaattaan tosin tuli hassut painaumat kun tein sen epätasaisen lankkuterassin päällä, tasainen alusta olisi ollut suotava. Vaan oopia ikä kaikki. Seuraavaksi pitää kokeilla ruukkujen tekemistä!

2 kommenttia:

  1. Hienoja!, onneksi ei ole kotona aineita näihin :D, menisi varmaan koko loppuviikko...

    VastaaPoista
  2. Hyvin onnistuneen näköisiä, kuviot ovat selkeitä.

    VastaaPoista