lauantai 21. kesäkuuta 2014

Pääskysen pönttöjä

Kesämökin räystään alla pesi aina ennen pääskysiä, mutta nyt ne on pari vuotta loistaneet poissaolollaan. Suurin syy lienee se, että lähellä ei enää laidunna lehmiä. Ja toisekseen tikka tai harakka kävi lähes joka kesä tiputtamassa pesät alas ja pisteli munat suuhunsa.

Radion luontoillassa kerrottiin keväällä, että pääskyselle voi myös itse tehdä pönttöjä. Arvelin kokeilla, josko saisin siivekkäät palamaan mökin pihapiiriin. En saanut tarkkaan laitettua ylös sitä luontoillan pönttöohjetta, mutta suunnilleen se jäi muistiin. Ohjeessa käskettiin sekoittamaan betonia, sahanpurua, liimaa ja vettä "sopivassa suhteessa". No, sekoittelin niitä siten kuin hyvältä näytti ja tuntui ja sitten muotoilin massasta pesiä kippojen ympärille. Käyttämäni sahanpuru oli aika karkeaa, hienompi olisi ehkä ollut parempi. Pääskyn pesän mittoja minulla ei ollut, mutta yritin valita suunnilleen pesän kokoisia kippoja. Massan ja astian väliin laitoin muovikelmua. Annoin kuivua pari päivää ja sitten irroittelin pesät muottien ympäriltä.

Annoin vielä kuivua muutaman päivän ja sitten liimasin pesät kiinni vaneripaloihin. Varmistin vielä rautalangalla, että varmasti pysyvät paikallaan. Ja sitten ruuvasin pesät vanerin kulmista kiinni räystään alle. En osaa sanoa, tuliko pesistä oikean kokoisia kun mittoja ei kerran ollut. Mutta ainakin pesistä tuli sen verran kovia, että ihan helposti tikka tai muukaan lintu ei niitä riko.
Ainakaan vielä tänä kesänä pesät ei tuntuneet pääskyille kelpaavan, vaikka niitä mökin pihassa lentelikin. Tyhmiä lintuja, olis ollu niin hienot pöntöt :) But maybe next time! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti